Η TRANSFLUID παρέχει το Υβριδικό-Ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης για το νέο περιπολικό σκάφος RIBCRAFT

ΝΤΟΥΜΠΑΙ, ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ – 2 Νοεμβρίου 2021 – Ένα νέο περιπολικό σκάφος που μόλις ξεκίνησε η Ribcraft στο Ντουμπάι τροφοδοτείται αποκλειστικό από ένα υβριδικό ηλεκτρικό σύστημα που παρέχεται από την Transfluid και τον διανομέα της Elcome International.

Οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν για να σχεδιάσουν και να εγκαταστήσουν το οικονομικά αποδοτικό ντίζελ – ηλεκτρικό σύστημα για το επαγγελματικό φουσκωτό σκάφος άκαμπτου κύτους εννέα μέτρων Ribcraft. Απαιτήθηκε ένα Patrol RHIB για την επιτήρηση προστατευόμενων περιβαλλοντικών περιοχών με μηδενικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ ήταν σε θέση να λειτουργεί με ταχύτητες άνω των 40 κόμβων για αποστολές ασφάλειας και επιτήρησης .

Η Elcome ήταν υπεύθυνη για όλες τις πτυχές του προσδιορισμού, της ενσωμάτωσης, της εγκατάστασης, της δοκιμής και της θέσης σε λειτουργία του υβριδικού συστήματος Transfluid, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει σε καθαρά ηλεκτρική λειτουργία, ή κινητήρα ή ενισχυτή. Όλα τα συστήματα και ο εξοπλισμός του πλοίου έχουν καθοριστεί και σχεδιαστεί σε συνεργασία με την ομάδα τεχνικών σχεδιαστών και ναυπηγών της Ribcraft.

Η αρχιτεκτονική του συστήματος, που αναπτύχθηκε από την Transfluid, ενσωματώνει συμπλέκτη και κιβώτιο ταχυτήτων που επιτρέπουν γρήγορη και απρόσκοπτη εναλλαγή μεταξύ των λειτουργιών. Όταν ο συμπλέκτης είναι αποδεσμευμένος, το σκάφος λειτουργεί αποκλειστικά με μπαταρία, παρέχοντας λειτουργία χωρίς εκπομπές ρύπων και αθόρυβη λειτουργία. Όταν βρίσκεται σε λειτουργία “μηχανής”, ο συμπλέκτης είναι συμπλεγμένος και το διπλό Volvo Penta D4 DPH Diesel ωθεί το σκάφος και μπορεί επίσης να επαναφορτίσει τις μπαταρίες εάν απαιτείται με το πάτημα ενός κουμπιού. Στη λειτουργία “booster”, ο ηλεκτροκινητήρας με τις μπαταρίες και οι κινητήρες Diesel παρέχουν ταυτόχρονα μέγιστη ώθηση για το σύστημα μετάδοσης κίνησης.

Το σκάφος μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά και αθόρυβα σε ηλεκτρική λειτουργία ενώ περιπολεί σε χαμηλές ταχύτητες ή σε προστατευμένα νερά και μπορεί να μεταβεί γρήγορα σε λειτουργία υψηλής ταχύτητας εφόσον απαιτείται.

Οι ντίζελ κινητήρες μπορούν να συνδεθούν ενώ το σκάφος λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια για να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες όπως απαιτείται για να επεκταθεί το εύρος λειτουργίας. Οι μπαταρίες λιθίου μπορούν επίσης να φορτιστούν από μια σύνδεση ρεύματος στην ξηρά όταν βρίσκονται στην προβλήτα.

Η πλήρως ενσωματωμένη λύση με το κλειδί στο χέρι χρησιμοποιεί έναν επαναστατικό ηλεκτρονικό ελεγκτή που επικοινωνεί με όλα τα εξαρτήματα μέσω ενός πρωτοκόλλου CAN Bus. Οι υβριδικές μονάδες Τransfluid, οι μπαταρίες και οι ηλεκτροκινητήρες είναι εγκεκριμένες από την DNV-GL.

Οι τρεις τρόποι λειτουργίας επιτρέπουν στον χειριστή του σκάφους να χρησιμοποιεί μικρότερους, λιγότερο δαπανηρούς και πιο αποδοτικούς κινητήρες ντίζελ, με αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου και μεγαλύτερα διαστήματα συντήρησης χωρίς να θυσιάζεται η απόδοση. Το σύστημα παρέχει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία για τα σκάφη που λειτουργούν εντός και εκτός περιβαλλοντικά προστατευμένων περιοχών, ενώ παρέχει βελτιωμένες συνθήκες εργασίας για το πλήρωμα, χωρίς αναθυμιάσεις ντίζελ ή θόρυβο κατά τη λειτουργία σε ηλεκτρική λειτουργία.

«Η ζήτηση για θαλάσσια ηλεκτρικά και υβριδικά συστήματα πρόωσης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς παγκοσμίως, λόγω της αυξανόμενης συνειδητοποίησης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της επιθυμίας μείωσης του λειτουργικού κόστους και του κόστους συντήρησης», δήλωσε ο Jimmy Grewal, εκτελεστικός διευθυντής της Elcome International.

«Το υβριδικό σύστημα Transfluid Diesel-Hλεκτρικό που αναπτύχθηκε για το νέο περιπολικό σκάφος Ribcraft ενσωματώνει έναν εύκολο σχεδιασμό «plug-and-play» που μπορεί να εγκατασταθεί οικονομικά σε νέα ή υπάρχοντα πλοία», δήλωσε ο Gianluigi Taroni, διευθυντής πωλήσεων της Transfluid SpA.

«Η Transfluid και η Elcome υπήρξαν εξαιρετικοί συνεργάτες για το Ribcraft 9.0 Patrol RHIB και ανυπομονούμε για περαιτέρω συνεργασία με τις ταλαντούχες ομάδες μηχανικών και εφαρμογών τους σε μελλοντικά έργα», δήλωσε η Adelina Florescu, υπεύθυνη επιχειρηματικής ανάπτυξης της Ribcraft.