genevos modules

Η ILIOFOS έτοιμη για το Πράσινο υδρογόνο, έτοιμη για ηλεκτροναύτες μηδενικού αποτυπώματος

Μια ισχυρή Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας

Το υδρογόνο είναι το ελαφρύτερο στοιχείο και σε τυπικές συνθήκες το υδρογόνο είναι αέριο με τύπο Η2. Το απλούστερο και πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν, το υδρογόνο, συσκευάζει τεράστια ενέργεια – περισσότερη από το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο σε μαζική βάση.
Είναι πιο καθαρό, πιο ευέλικτος φορέας ενέργειας και συνδυάζεται πάντα με άλλα στοιχεία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι παραγωγής υδρογόνου, κάποιοι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον από άλλους. Η μέθοδος παραγωγής αυτού του καυσίμου μηδενικού άνθρακα που εμείς στην ILIOFOS προτιμάμε, μπορεί να γίνει με διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές – και αυτό ονομάζεται πράσινο υδρογόνο.

Ο καθαρός φορέας ενέργειας δημιουργεί ενεργειακή αλλαγή.

Παρόλο που το υδρογόνο είναι ένα αόρατο αέριο, γενικότερα χρησιμοποιούμε τρία «χρώματα» σε σχέση με τον τρόπο παραγωγής του υδρογόνου.

Γκρι υδρογόνο: Το γκρίζο υδρογόνο σχηματίζεται από την καύση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) χωρίς τη δέσμευση αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο είναι ένα διπροϊόν στη διαδικασία. Το γκρι υδρογόνο είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος παραγωγής υδρογόνου σήμερα, ωστόσο αυτή η παραγωγή δημιουργεί μεγάλες εκπομπές και δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Μπλε υδρογόνο: Το μπλε υδρογόνο παράγεται με αναμόρφωση ατμού (χημική αντίδραση μεταξύ υδρογονανθράκων και ορυκτών καυσίμων) άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κατά τη διαδικασία, παράγεται υδρογόνο εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα. Το μπλε υδρογόνο μπορεί να περιγραφεί ως «υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα», όμως ούτε αποφεύγεται ο σχηματισμός αερίων του θερμοκηπίου κάτι που κάνει απαραίτητο το να δεσμεύονται και να αποθηκεύονται αυτά τα αέρια αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τεράστιες πηγές ενέργειες που προέρχονται απο την καύση Φυσικού Αερίου, στοιχεία που τελικά το καθιστούν «βρώμικο» και ακραία ενεργοβόρο.

Πράσινο υδρογόνο: Το πράσινο υδρογόνο παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης (ηλεκτροχημική αντίδραση για τη διαίρεση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η υδροηλεκτρική, η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια. Αυτή είναι η καλύτερη λύση πραγματικά μηδενικών εκπομπών έναντι του γκρι υδρογόνου και καμία δέσμευση ή αποθήκευση άνθρακα δεν είναι απαραίτητη όπως συμβαίνει με το μπλε υδρογόνο.

Στόχος μας είναι να αντικαταστήσουμε το γκρι υδρογόνο και το μπλε υδρογόνο με τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις. Το πράσινο υδρογόνο αποκαλείται συχνά «καθαρό υδρογόνο», καθώς παράγεται από διαδικασίες που βασικά δεν εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου. Η ILIOFOS εστιάζει σε μια αποτελεσματική και ανά περίπτωση κλιμακούμενη παραγωγή πράσινου υδρογόνου, η οποία οδηγεί σε μια πιο καινοτόμο χρήση του υδρογόνου.

Το πράσινο υδρογόνο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας παγκοσμίως, καθώς και στην προώθηση της επιχειρηματικής και τεχνολογικής καινοτομίας. Οι μοναδικές ιδιότητές του το καθιστούν ισχυρό μέσο για την ενεργειακή μετάβαση, με οφέλη τόσο για το ενεργειακό σύστημα όσο και για εφαρμογές τελικής χρήσης όπως η βιομηχανία, οι μεταφορές και η παραγωγή θερμότητας.

Η αιολική και ηλιακή ενέργεια σε συνδυασμό με την αποθήκευση μπαταριών είναι μια εξαιρετική επιλογή για την τροφοδοσία της διαδικασίας παραγωγής πράσινου υδρογόνου αλλά και για την τελική χρήση του. Η ILIOFOS φέρνει την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες για να βοηθήσει τους πελάτες της να αναπτύξουν αυτά τα έργα υβριδικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού συστήματος παραγωγής υδρογόνου, αποθήκευσης και τέλος, προηγμένου υλικού και λογισμικού για τη χρήση του ως ηλεκτρική ενέργεια. Εστιάζοντας στην παραγωγή του, στην αποθήκευση του, στην ευκολία εγκατάστασης συστημάτων μεταροπής του σε ενέργεια και τέλος στις εφαρμογές κίνησης & πρόωσης, συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας για να μειώσουμε ή να βελτιστοποιήσουμε το Εξισορροπημένο Κόστος του πράσινου υδρογόνου για τη συγκεκριμένη λειτουργία τους.

Σε τι χρησιμοποιείται το πράσινο υδρογόνο;

Πρώτα και κύρια, η πιο αποτελεσματική παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα οδηγήσει σε απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές διαφόρων τομέων όπως η βιομηχανία, η κινητικότητα και η αποθήκευση ενέργειας.

 

Βιομηχανία

genevos modules

Για τις βιομηχανικές διεργασίες το υδρογόνο θεωρείται ως αντικατάσταση των συμβατικών πηγών ενέργειας. Οι περισσότερες βιομηχανικές διεργασίες χρησιμοποιούν ενέργεια και το υδρογόνο ως ενεργειακός φορέας θεωρείται ισχυρό υποκατάστατο μη φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας. Το πράσινο υδρογόνο είναι η εναλλακτική λύση μηδενικών εκπομπών.

Κινητικότητα

Genevos-Hydrogen-Power-Module-Low-Side-View-Credit-Gilles-Delacuvellerie.jpg

Τα αυτοκίνητα και τα σκάφη υδρογόνου δεν είναι κάτι σπάνιο και ο διεθνής κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς κι εκείνος της ναυτιλίας διευρύνει συνεχώς την προσφορά υδρογονοκίνητων οχημάτων όχι όμως και κάτι σύνηθες για τις ελληνικές θάλασσες και δρόμους. Τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και οι δημόσιοι φορείς στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να απαλλάσσουν τα μέσα μεταφοράς τους από τον άνθρακα. Οι καινοτομίες έφτασαν πρόσφατα και σε βαρέα εμπορικά οχήματα όπως φορτηγά και πλοία, όμως στην Ελλάδα ακόμα περιμένουμε το νομοσχέδιο για τα ηλεκτρικά σκάφη & πλοία που είναι εντέχνως καταχωνιασμένο σε κάποιο συρτάρι του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Αποθήκευση ενέργειας

Το πράσινο υδρογόνο είναι μια από τις λύσεις στα μεγάλα ενεργειακά μας προβλήματα. Όταν ο άνεμος δεν φυσάει, δεν υπάρχει διαθέσιμη αιολική ενέργεια. Όταν ο ήλιος δεν λάμπει, δεν υπάρχει διαθέσιμη ηλιακή ενέργεια. Το πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται από ηλιακή, αιολική ή υδροηλεκτρική ενέργεια, είναι ένας τρόπος αποθήκευσης της περίσσειας ενέργειας και χρήσης της όταν υπάρχει ανάγκη σε αντίστοιχους σε διαστάσεις κι εγκαταστάσεις χώρους με εκείνων των ορυκτών καυσίμων.

Τομέας καινοτομίας γύρω από το πράσινο υδρογόνο

motovedetta FSD N800 3

Η Ελλάδα δεν ήταν καλή τα τελευταία χρόνια στην αύξηση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Το μειωμένο κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου, με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μπορεί να δώσει στο καθαρό πράσινο υδρογόνο μια μοναδική ώθηση και στους χρυσούς κλάδους της χώρας μας όπως πχ η ναυτιλία. Η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημιουργεί μεγαλύτερες ευκαιρίες για την παραγωγή φθηνότερου πράσινου υδρογόνου.

Μετακινώντας τον κόσμο σε ένα Πράσινο Ενεργειακό Μέλλον

Σήμερα, η ILIOFOS βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της προσιτής, αποδεκτής και βιώσιμης παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Είμαστε κορυφαίος πάροχος λύσεων που μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις πράσινου υδρογόνου σε ηλεκτρικά σκάφη, οχήματα, βιομηχανίες. Το χαρτοφυλάκιό μας μας δίνει την κλίμακα, το εύρος και τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να αντιμετωπίσουν βασικές προκλήσεις όπως η παραγωγή πράσινου υδρογόνου, η αποθήκευση του και τελικά η μετατροπή του σε ενέργεια και η χρήση του σε μια συνεχή διαδικασία. Συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας για τη μείωση ή τη βελτιστοποίηση του κόστους του πράσινου υδρογόνου για τη συγκεκριμένη λειτουργία τους.

Σήμερα, μπορούμε να παράξουμε την απαραίτητη ισχύ που χρειάζονται οι κυψέλλες καυσίμου. Με ένα από τα πιο οικολογικά χαρτοφυλάκια στον κλάδο, συνεργαζόμαστε μαζί σας για να προσφέρουμε την κλίμακα, το εύρος και την τεχνολογία που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων πράσινης παραγωγής υδρογόνου και της χρήσης του. Με όλες τις λύσεις μας, είτε της παραγωγής του, είτε μετατροπής του πράσινου υδρογόνου σε ενέργεια, είτε του λειτουργικού λογισμικού που απαιτείται, είτε τέλος της ενσωμάτωσης των απαιτούμενων μπαταριών, προσπαθούμε να τροφοδοτήσουμε τον κόσμο τουλάχιστον με μια νέα γενιά ναυτικών, αυτή των πράσινων ηλεκτροναυτών.