Υπάρχουν αρκετές χημικές ουσίες στην οικογένεια λιθίου, για τα σκάφη οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι των φωσφορικών ιόντων λιθίου και του μαγγάνιου λιθίου. Οι μπαταρίες λιθίου έχουν υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, οπότε είναι πολύ μικρότερες και ελαφρύτερες από τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος. Ωστόσο, είναι επίσης πολύ πιο ακριβές. Οι μπαταρίες λιθίου μπορούν να επαναφορτιστούν γρηγορότερα και να αποφορτιστούν βαθύτερα και γρηγορότερα από τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος. Μπορούν επίσης να αφεθούν σε κατάσταση αποφόρτισης χωρίς κακές συνέπειες.

Ουσιαστικά οι μπαταρίες λιθίου κερδίζουν από κάθε άποψη την κατηγορία του μόλυβδου -οξέος. Ωστόσο, η τιμή τους εύκολα φτάνει να είναι τρεις φορές υψηλότερη από μια αποθήκη μπαταριών μολύβδου με παρόμοια χωρητικότητα, οπότε για πολλά σκάφη δεν είναι οικονομικά βιώσιμες.

Υπάρχουν πολλά «φθηνά» κελιά λιθίου διαθέσιμα στην αγορά. Για επαγγελματικές εφαρμογές ναυτιλίας είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε επαγγελματικά σχεδιασμένα πακέτα λιθίου θαλάσσης με ενσωματωμένο BMS (Battery Management System). Η απλή καλωδίωση κυψελών που αγοράστηκαν από το Διαδίκτυο είναι κακής ποιότητας και δυνητικά επικίνδυνη. Χωρίς σωστή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα κύτταρα λιθίου και γιατί πρέπει να εξισορροπούνται ηλεκτρονικά, θα οδηγηθείτε σε μικρή διάρκεια ζωής της μπαταρίας ή ακόμη χειρότερα, σε υπερθέρμανση ή πυρκαγιά των εξαρτημάτων επί του σκάφους.

Τόσο οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος όσο και οι μπαταρίες λιθίου θα πρέπει να αντικατασταθούν το πολύ μετά από 10 χρόνια, ανεξάρτητα από τον αριθμό των κύκλων φόρτισης και εκφόρτισης. Συνήθως οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος μπορούν να εκτελέσουν έως και 500-600 κύκλους. Μια μπαταρία λιθίου μπορεί να εκτελέσει έως και 4.500 κύκλους (9 φορές περισσότερους). Για τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, που χρησιμοποιούν το σκάφος τους κατά μέσο όρο 20 φορές το χρόνο (ή 200 φορές σε 10 χρόνια) αυτό δεν έχει πραγματικό όφελος. Για τους εμπορικούς φορείς, ωστόσο, η χρήση μπαταριών λιθίου μπορεί να αποδειχθεί πολύ φθηνότερη μακροπρόθεσμα, καθώς ενδέχεται να ξεπεράσουν την αγορά έως και 9 σετ μπαταριών μολύβδου-οξέος σε 10 χρόνια, εκεί όπου 1 σετ μπαταριών λιθίου θα προσφέρει την ίδια απόδοση.

Παρακάτω θα βρείτε δείγματα μπαταριών που είναι κατάλληλα για χρήση σε σκάφη. Είναι εύκολα σε εγκατάσταση προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους χωρίς ειδικές γνώσεις ηλεκτρονικών. Αυτές οι μπαταρίες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια σχεδιασμού για χρήση σε θαλάσσιο περιβάλλον, όπως αντοχή στο νερό, αντοχή σε κραδασμούς και ενσωματωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας για την αποφυγή ζημιών από υπερφόρτιση, υπερθέρμανση και βύθιση στο νερό.

Υπάρχουν πάρα πολλά μεγέθη θαλάσσιων μπαταριών, χωρητικότητες, σχήματα και λεπτομέρειες για καταχώριση σε αυτόν τον ιστότοπο. Επομένως, κάθε έργο ηλεκτρικού σκάφους θα απαιτήσει εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με το ποια αποθήκη μπαταριών ταιριάζει καλύτερα στην επιθυμητή εμβέλεια, απόδοση και στον προϋπολογισμό σας.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε τις συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις της μπαταρίας σας στη θάλασσα. Μπορούμε να παρέχουμε συμβουλές σχετικά με το αν οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος ή λιθίου θα ταιριάζουν καλύτερα

Λάβετε μια προσωποποιημένη προσφορά σήμερα

Για να λάβετε μια προσωποποιημένη προσφορά για ένα πλήρες σύστημα αποθήκευσης ενέργειας για την εφαρμογή σας, συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο μας και αποστείλτε το στην εταιρεία μας μαζί με όλα τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Συμπήρώστε το ερωτηματολόγιο μας